Ezüstsas

Apám hasnyálmirigy-rákos, agyvérzésen túlesett, az orvosok lemondtak róla. Mégis, nap nap után annyian hívnak, keresnek, hogy lassanként már nem tudok válaszolni mindenkinek egyenként. A napi híreket itt szeretném megosztani velük, veletek. Nézzétek el, hogy inkább rá fordítom az időt.

Ebéd

2008.11.26. 12:12 | apám lánya | 2 komment

Apámra várok másfél órája a hospice társalgójában, a mentő már elindult egy jó ideje, ki tudja, mikor ér ide. Két beteg ebédel előttem az asztalnál, egy néni és egy bácsi. Épp az evésre unszolják őket, hogy le ne gyengüljenek. A néni a 90 felé járhat. Csendes tragédia, mindennapi dráma. Öregség, gyengülés. És mégis, valahol összekacsint a két öreg, míg a néni már szintén nyugdíjas lánya győzködi csuparánc anyját. Mosolyogva beszélik, hogy nem kell a segítség. Hiszen ki törődne velem, ha én nem. Más nem törődik velünk, de nem is kell - mondja a bácsi, miközben szorgalmasan szürcsöli a paradicsomlevest. Zsuzsika, félek enni, mondja a néni. Az ő lányát is így hívják. És ő is kapaszkodik az anyjába. Mikor azt hiszi, nem látják, gyorsan visszanyel pár könnyet. Látjuk, ahogy töpörödnek, gyengülnek. És mégis, sokkal erősebbek nálunk. Szabad őket visszatartani? Egy 90 éves más, mint az, aki még a hatvanat sem töltötte be. De három hete tartó dilemma: adjak erőt, és húzzam ki, vagy nyugodjak bele? Kapaszkodjak csak azért, mert nekem rossz, ha nincs itt? Kapaszkodjak azért, mert nekem ő érték? Vagy adjak erőt, mert vannak csodák? Ne engedjem? Rázzam fel? Hiszen annyi mindenkiről mondtak le. A szomorú, hogy nem tud egyikünk sem objektívan látni. Sem ő, sem én. Itt nincs jó megoldás.

A bejegyzés trackback címe:

https://ezustsas.blog.hu/api/trackback/id/tr88789426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pálmainé 2008.11.26. 13:43:34

erős vagy...és apud is...de ezt megbeszéltük..az erőtök csodákra képes....anyudéval együtt...

pussz M**

Nacer 2008.11.26. 14:56:56

Kedves Kis Zsusza, jòl tetted hogy igy kapunk hirt Janosròl et rolatok is.

Mindig gondolunk ràtok, én és katy is.

A Remény mindig van, csak hinni kelle benne és pozitivan kel maradni.
Nem könyu tudom. Legytek mindig vele amennyit tudtok és csinaljatok minden amit akkar. Ismerem Janost és tudom hogy erös ember lelkileg.

Emlekszem arra amikor együtt tanultunk a Müszaki Egyetemen és mindgig ugy hivott engem "Sivatagi Rablo". Sok boldog élmény van erröl vele.

Sok Puszit neked, Anyadnak és Nagy zsuzsanak is. Jobulàs bivanok Janosnak.

Nacer. "Szunyog Vadàsz"
süti beállítások módosítása